Strona główna

Przepis na krem z kalafiora (prawdopodobnie najlepszy na świecie) 

Dzisiaj przychodzę z nietypowym wpisem, bo przedstawiam pierwszy przepis na moim blogu. Uwielbiam gotować, szczególnie dla moich bliskich. Mam w tym już niemałe doświadczenie, dlatego zdarza mi się czasem wymyślać jakieś własne autorskie receptury. I właśnie dzisiaj przychodzę z jednym z takich dań – krem z pieczonego kalafiora. Jest pyszny i sycący, a do tego prosty w wykonaniu, dlatego musicie go spróbować. Gwarantuję, że nie pożałujecie. 

Przyznam, że jestem ogromną fanką kremowych zup, są dla mnie idealną propozycją na kolację. Po powrocie z pracy tylko podgrzewam danie i posiłek gotowy. Jakiś czas temu zamarzył mi się krem kalafiorowy, a że miałam akurat w domu sporo niezagospodarowanego bulionu grzechem było go nie wykorzystać. Kalafiora w tym przepisie postanowiłam upiec w piekarniku, dzięki czemu zyskał naprawdę wyjątkowy smak. Całość wzbogacił dodatek pieczonego czosnku. 

Do przygotowania naszego kremu będziemy potrzebować: 
Dużego kalafiora 

1 dużego ziemniaka

Ok. 5 ząbków czosnku 

1 niedużej cebuli 

½ pora 

2,5 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego)

1 szklanka mleka

2 łyżek masła

1 łyżki oliwy z oliwek 

Garść szczypiorku (koniecznie :))

Pestki słonecznika  

Przypraw: pieprzu, sosu sojowego

A oto jak to zrobić:

1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Kalafiora dzielimy na różyczki, a następnie rozkładamy na blaszce do pieczenia i delikatnie smarujemy go odrobiną oleju. Obok układamy ząbki czosnku w łupinach. Gdy piekarnik rozgrzeje się do wskazanej temperatury wkładamy do niego blachę z warzywami i pieczemy przez ok. 20 minut.

2. W międzyczasie obraną cebulę i ziemniaka kroimy w kosteczkę, a pora na talarki. W sporym garnku rozgrzewamy masło i oliwę, szklimy cebulkę i dorzucamy do niej pora. Całość mieszamy i krótko razem przesmażamy, po czym dodajemy zimniaka i delikatnie solimy. Mieszamy i wszystko dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 

3. Gdy kalafior będzie miękki i rumiany wyjmujemy go z piekarnika i dodajemy go garnka wraz z obranym z łupin czosnkiem. Wszystkie składniki podsmażamy 2-3 minuty, a następnie zalewamy je bulionem i gotujemy przez ok. 5 minut. 

4. Po tym czasie całość biedujemy na gładki krem i powoli dolewamy szklankę mleka, cały czas miksując. 

5. Krem z kalafiora podajemy z posiekanym szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem. 

Smacznego! 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s