Kitchen · Strona główna

Pyszny i prawdopodobnie najprostszy deser świata – Strawberry crumble/Truskawki pod kruszonką

Poniedziałek, 19:30. Dzwoni telefon. Odbieram. Po drugiej stronie słyszę znajomi głos mojego brata, który pyta, czy mam jakieś plany na wieczór. Akurat nie miałam żadnych, co nieczęsto się zdarza. Nie pytając mnie o zdanie oznajmia, że wpada na kawę i będzie za 30 minut ;). Zapytacie „Kto pije kawę o 20.00?!”, ale u nas picie kawy to prawdziwy rytuał, uwielbiamy ten moment, kiedy możemy sobie usiąść z kubeczkiem cappuccino i po prostu spędzać ze sobą czas. Oczywiście za dobrze nas znam, żeby łudzić się, że to spotkanie obędzie się bez czegoś słodkiego. Sklepowych słodyczy już dawno nie kupuję. W szafce mam tylko jakieś resztki maślanych ciasteczek przywiezionych z Włoch. Otwieram lodówkę, a w niej znajduję miseczkę truskawek kupionych rano na targu i w zasadzie to wszystko. Do głowy przychodzi mi tylko jeden pomysł – owoce pod kruszonką. Przepyszny deser, genialny w swojej prostocie. Na szczęście w zamrażarce mam mały zapas lodów bakaliowych, które stanowią idealne uzupełnienie truskawkowego crumble.

Owoce pod kruszonką są idealnym pomysłem kiedy macie trochę już nie najświeższych owoców

 

Do zrobienia deseru będzie potrzebować:

Truskawek – ok ½ kg lub więcej

A także:

Mąki – 8 łyżek (ok. 100 g)

Cukru pudru – 4 łyżek (ok. 50 g)

Masła w temperaturze pokojowej – 4 łyżek (ok. 50 g)

2 łyżki podprażonych płatków migdałowych

1 łyżka orzechów laskowych

A oto wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Truskawki dzielimy na części – mniejsze na pół, a większe na ćwiartki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Ja użyłam naczynia o średnicy ok. 17 cm, ale doskonale sprawdzą się również kokilki lub małe formy do tart.

Do miseczki lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Najlepiej aby było ono w temperaturze pokojowej, ale takie prosto z lodówki również się nada.

Ucieramy wszystko razem, aż nasza mieszanka zacznie przypominać piasek, a masło rozpuści się w mące oraz cukrze. Na małej patelni prażymy płatki migdałów oraz orzechy laskowe. Gdy płatki zaczną brązowieć oraz intensywnie pachnieć zdejmujemy patelnię z ognia, a orzechy drobno siekamy – można to zrobić za pomocą blendera. Bakalie łączymy z kruszonką, a powstałą mieszaniną obficie posypujemy truskawki.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut aż truskawki puszczą sok, a kruszonka zbrązowieje. Podajemy na gorąco z kulką lodów waniliowych, bakaliowych lub śmietankowych.

Taka porcja spokojnie zaspokoi głód na słodycze 3 łakomczuchów.

Kruszonkę, która Wam zostanie polecam zamrozić w woreczku i wykorzystać w dowolnym momencie ;).

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s